måndag, maj 04, 2009

Tre av fyra

Jag blir lika tagen varje gång jag ser reklamen för Barn-
cancer-
fonden. Ni vet den där med fyra blå stolar varpå tre friska och glada barn sitter på tre av dem medan den fjärde står tom. Jag hoppas att det inte bara är för den självupplevda erfarenheten och vetskapen om vad den där fjärde tomma stolen innebär utan för att denna berörande känsla är något som faktiskt förmedlas ur reklamen. Om så är fallet finns chans att fler än jag berörs och det är viktigt eftersom det är den påtagliga verkligheten, hur gärna man vill slå den ifrån sig.

Tre av fyra cancersjuka barn överlever sin sjukdom och det är fantastiskt men inte tillräckligt bra. För av ca 300 barn som insjuknar i någon form av cancer (eller om man så vill nästan ett svenskt barn om dagen) dör var fjärde, det vill säga, 75 Theosar. Att genom reklamen lyfta fram även det döda barnet för att förmedla situationen, hur otäck den än må vara, är inget annat än ett genidrag i mina ögon. Men vad jag har förstått är det inte alla som tycker så utan många menar att barncancerfondens metod att spela på rädsla får motsatt effekt, det vill säga, att man helt enkelt slutar bry sig. Ett resonemang jag inte alls förstår. Jag antar att det blir för jobbigt att ta in verkligheten för dessa människor. Det är bara att hoppas att de slipper uppleva denna verklighet och kan fortsätta leva i tron av cancerimmunitet. Sanningen har dock en tendens att starkt göra sig påmint på ett eller annat sätt. Och skrämmande siffror på hur många som faktiskt insjuknar i denna sjukdom gör det till ett faktum. Jag hade dock önskat att barnen förskonades.

Jag fick hem Barncancerfondens tidning igår och läste att man nu öronmärker många miljoner just till forskning om hjärntumörer och det glädjer mig för man har fortfarande väldigt lite kunskap om hjärnan och hur tumörerna påverkar och gör stora förändringar med barnets personlighet, motorik, tal osv. Samt hur man på ett så aggressivt sätt som möjligt men med minimala biverkningar kan få bort tumören. Även om vården som sådan var bra möttes vi fler än en gång av otydliga svar på många av våra frågor av just den enkla anledning att man hade för lite kunskap. Ökad kunskap räddar liv. Enkel matematik. (Kanske inte för alla, men för de flesta).