torsdag, mars 26, 2009

Visitkortshållare

Förstår att ni blir avundsjuka nu. Lena har gjort den absolut coolaste visitkortshållare jag någonsin skådat.

Tack Lena.

Inga garantier

Sov dåligt igår natt, vaknade ruskigt tidigt (pigg som aldrig förr och kunde inte ligga kvar) och får betala för det idag. Trött, trött, trött. Känns ändå ganska enkelt på något sätt, antagligen för att det redan hunnit bli torsdag. Blir en lång torsdag dock. Jobbar som vanligt, plus kvällsarbete som frilandsjournalist på en galamiddag ikväll.

Från det ena till det andra! Enligt graviditetskalendern är mitt barn nu mellan 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

Bokade tid för ultraljud igår. Tyvärr var tiderna slut inom de veckors marginal som man kan göra det så kallade NUPP-testet på, vilket innebär att jag med en dags marginal missar det. Har jag tur (eller vad man ska kalla det, för så kul är det inte att ta blodprov) har man räknat fel på någon dag, vilket kommer visa sig på ultraljudet, och då kan jag få göra det där testet som visar på eventuella kromosomfel. Måste erkänna att jag är oroad. Antar att det har att göra med min insikt i att allt kan hända – även oss. Det finns aldrig några garantier. Men försöker att inte bekymra mig i onödan. Det får vi ta om det blir aktuellt.

Gäspar mig genom återstoden av dagen. Skriver mer i morgon.