torsdag, februari 26, 2009

De mest lysande tankar

Ur riktigt starka känslor föds gnistan som tänder de lysande och mest sprakande tankarna. Ur riktigt ihärdiga tankar följer troget känslor av stor och liten karaktär. Hand i hand formar de oss och påverkar hela vår person.

Det är otroligt hur snabbt man kan omvärdera hela sin värld utifrån en enstaka händelse. Långt ingångna rutiner och vanor, ett livslångt beteende, invanda tankemönster, känslor, allt kan förändras på ett ögonblick och omforma våra jag från hur vi alltid känt dom. Man säger att det inte går att lära en gammal hund att sitta. Jag tror inte ett dugg på det. Däremot har jag svårt att tro att det är så enkelt som att bara bestämma sig för att förändra det man nu vill ska förändras. Människans viljestyrka är oftast inte så stark. Det krävs något större. Det krävs insikt. Insikt om något betydelsefullt vi alldeles säkert varit väl medvetna om så länge att det hunnit bli ett förgivettagande. Vår mänskliga förmåga att skjuta svåra saker från oss med förklaringen ”det händer inte mig” är häpnadsväckande cynisk.

Med nya insikter följer ofta starka känslor. Känslor som får oss att begrunda och tänka de mest lysande tankar. Dessa tankar får oss att se bortom gränserna för de rutiner vi är vana vid. Det är här vi kan börja lära.