fredag, juni 05, 2009

Grumligt vatten

Att visa sig svag, visa sin sorg öppet och förändras till det bättre, starkare genom erfarenheter kan vara skrämmande. Men jag trodde det var skrämmande för personen ifråga och inte för omgivningen. Jag hade helt fel där. För de som tydligast visar sin rädsla, ofta genom hat, påhopp, förtal och andra trakasserier, är de som inte klarar av att se en medmänniskas öppna sår, tårar och svaghet. Det är de som tycker det känns obehagligt att över tiden se hur samma människa tar sig upp från krypande tillstånd till att återigen stå upprätt och antagligen mer rakryggad än tidigare.

Det måste vara skämmande att se någon växa sig starkare och bättre när man själv fortfarande febrilt simmar omkring i samma grumliga damm. Runt, runt för att inte drunkna i sin oförmåga till empati och respektlöshet. Det måste vara svårt att se till sina egna tillkortakommanden när sikten i vattnet bara är centimeterlång. Tänk vad enkelt det då är att istället klättra på andra. Göra desperata försök att dra ner sina rädslor och i det här fallet de människor som visar sig starkare i samma grumliga vatten för att härigenom få smak på överlägsenhetens bittra eftersmak.

Jo, jag är arg. Arg för att man inte vågar stå för sina åsikter. För att man bara vågar säga vad man tycker med en rånarmössa för ansiktet, genom skyddade telefonnummer eller genom långväga och elak ryktesspridning.

Sorg, svaghet, tårar är en mänsklighet. Styrka är att kunna hantera mänskligheten. Att hjälpa och att be om hjälp. Många är dom som bemästrar mänsklighetens konst. Många fler än de fula fiskarna i dammen. Men fiskarna knep är likväl energikrävande.

Eller som min kloka sambo sa: ”Tyvärr är det lättare att klaga o klanka ner på folk än att stötta dom. Klagan kräver ingen eftertanke”.

(Riktigt tråkigt att du stänger ner fönstret Marcus. Men jag kan förstå dig.)

På rätt sida

Jag minns att jag var arg. Arg för att de inte lät honom vara ifred. Alla stirrande blickar på stan när jag och Theo gick ett varv. I och med att Theo för en lång tid inte kunde gå, blev vagnen oerhört betydelsefull. Han glömde bort att han var sjuk och kunde vara sig själv när han satt i den. Allt var som vanligt. Han älskade att gå på stan. Titta på folk. Vara en del av det som hände, där det hände. För min del var det en ångestladdad promenad. Jag var också förmodligen överkänslig, det förnekar jag inte men tycker ändå att det var en mardröm att se folks blickar när Theo tog av sig sin mössa. Han var så söt. Jag såg det. Alla andra såg nog bara ett kalt huvud och en port á cart med tillhörande slang under huden. Klart man tittar till, det säger jag inget om men att stirra. Där brister mitt tålamod...och det rejält. Jag sa dock bara till en gång. Det tog massor med energi.

Jag hoppas min älskling inte märkte något. Han älskade sin tur i vagnen och var lika glad som vanligt. Men för min del kändes det som ett svek av allmänheten. Som ett avståndstagande, ett vi och dom förhållande. Där vi var dom. Dom man tittar ut, som ser annorlunda ut, som skiljer sig från den stora massan. Om bara folk visste. Då skulle de skämmas. Jag stod i alla fall på rätt sida.

Fredag och ännu en arbetsvecka till ända. Ser fram emot en lugn kväll hemma i soffan tillsammans med sambo, film och pizza. Vad morgondagen bjuder på får vi se...
Kram