torsdag, april 30, 2009

Fjärilsvingar

Bebis är nu 11–12 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150 g. Ögonen är slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning.

Jag börjar känna av sparkarna ganska tydligt nu. Det är inte full fart ännu men på kvällen när man lagt sig till rätta i tv-soffan blir bebis otålig och vill att jag ska röra på mig. Lättare att somna in när mamma rör på sig antar jag. Men jag orkar inte och tycker att det är min tur att få vila. Dessutom är det fortfarande (så länge sparkarna känns som fjärilsvingar och inte är välinriktade mot både blåsa och revben) helt underbart att känna de små sparkarna så jag ligger retsamt, dock välbehövligt kvar.

Valborg idag och festligheter väntar efter jobbet. Vi ska och grilla hos goda vänner i Sörping. Skönt med lite extra ledigt och speciellt som vädret är helt fantastiskt. Även om jag fått må riktigt bra nu i två veckor är jag helt slut om kvällarna så en extra ledig dag att bara göra vad man vill på är välkommet. Blir nog, hör och häpna, grillning på fredag också. Men då åker vi åt andra hållet – landet och familjen väntar. Bara så ni vet ifall jag inte hinner blogga när jag är fullt upptagen med att vara ledig. Kram