söndag, juli 05, 2009

Känslomässigt utrymme

Läser ännu en bok om sorg. Däri står bland annat att en sörjande har behov av att lära sig världen på nytt efter ett dödsfall och att ett dödsfall påverkar den sörjandes självkänsla. Jag känner igen detta. Världen kanske inte ser annorlunda ut men jag ser den med nya ögon, genom ett nytt perspektiv. De tio månader Theo var sjuk innan han gick bort bidrog till stora omvärderingar och nya förhållningssätt till vad som verkligen har betydelse. Likaså ser jag mig själv på ett helt annat sätt. Denna process blev dock mer abrupt eftersom jag över en natt förlorade min identitet som mamma och var tvungen att flytta fokus från den rollen till att bli ”bara” Becka igen. Vilket nog varit bland det svåraste jag gjort.

Att vi valt att skaffa barn igen betyder inte att vi slutat sörja eller sakna Theo. Istället har vi hittat plats för ännu ett barn rent känslomässigt, en plats som är lika viktig men som fortfarande lämnar utrymme för de känslor vi har för Theo. Det handlar inte på något sätt om att ersätta. Vi fortsätter att leva livet och lever det fullt ut, för vår egen, Theos och för våra kommande barns skull. Jag tror det gäller att utveckla en fortgående relation med tankar och minnen om Theo och att göra detta på ett sätt som samtidigt tillåter oss att gå vidare i livet trots vår förlust. Jag kommer för alltid att sörja, minnas och sakna Theo men livet fortsätter och vad jag än tycker om det är jag fortfarande en del av den fortsättningen.

Freud skrev: ”Vi finner ett rum för det vi förlorar. Även om vi vet att det akuta sorgestadiet kommer att avta efter en sådan förlust vet vi också att vi kommer att förbli otröstliga och att vi aldrig kommer att hitta en ersättning. Det spelar ingen roll vad som fyller luckan, och även om den fylls fullständigt, kommet det inte desto mindre att bli med något annat.”

Hade en riktigt trevlig dag med en långfika på stan med finaste vännerna, dumle- och blåbärsmuffinsbak och så trevlig utgång med ett glatt Bajengäng och andra nya som gamla vänner från förr. Söndag idag och himlen är blå. Kan inte begära så mycket mer för tillfället. Kram